Archive for Lucy og Umbra

Når permalinks på wordpress ikke vil virke

Jeg har i lang tid ikke kunnet få mine permalinks på wordpress til at virke. Da det ikke var umådeligt vigtigt og da jeg er umådelig doven i forhold til ikke-vigtige ting, har jeg bare ladet det ligge. Men nu hvor jeg er begyndt at undervise, bl.a. i wordpress, tænkte jeg at jeg endelig måtte tage og finde ud af hvorfor det ikke virkede for mig, på min server.

Første google-søgning resulterede i, at .htaccess skulle opdateres manuelt, eller i det mindste skulle oprettes og der skulle gives rettigheder til at den kunne blive opdateret (fx med en premission sat til 666).

Det virkede faktisk for mit ene domæne – men underligt nok ikke for flere andre. Og så står man der og river sig fortsat i håret, når .htaccess tilsyneladende er go-fin, og endda opbygget på samme måde som der hvor det virker, men at det så virker for det ene domæne og ikke for det andet.

Yderligere søgning gav mig dog svaret. Det lå i den måde domænet var sat op på som vhost i apache-konfigurationen. Dvs. inde i /etc/apache2/sites-avaliable/<domænenavn> var der en enkelt settings der skulle rettes:

AllowOverride None

skulle rettes til

AllowOverride All

Og vupti. Nu virker det. Nu husker jeg det til en anden gang.

Drush til Drupal

Med alle de drupal-nørder jeg har omkring mig, som gladeligt har svunget om sig med must-do’s, hvorfor er der så ingen der har fortalt mig om Drush? Det skulle da gerne på sigt spare mig for at bruge timer på diverse opdateringer af moduler, hvis det kan gøres med en kommando.

Jeg er i gang med at læse the Definitive Guide to Drupal 7 og her var en guide til installering af Drush med en tar-pakke. Jeg mente dog nok at kunne gøre det med apt-get på ubuntu og for at sikre mig at jeg ikke jokkede i det, google jeg først og fandt denne: Installing Drush on Ubuntu.

$ sudo apt-get install drush
$ sudo drush dl drush --destination='/usr/share'

Alligevel lykkedes det mig muligvis at jokke i spinaten, da den kom med en fejl da jeg forsøgte at køre:

$ drush --version
PHP Deprecated: Comments starting with '#' are deprecated in /etc/php5/cli/conf.d/mcrypt.ini on line 1 in Unknown on line 0
drush version 5.8

 

Derudover nogle premission errors, som jeg indtil videre har klaret med en chmod 777 af alt i den ny ~/.drush-mappe. Forsøgte ellers forsigtigt at ændre nogle få premissions ad gangen, men til sidst var det blot nemmere at skylle igennem med adgang til alt, når den blev ved med brokke sig.

Nå men bortset fra at jeg får denne fejl hver gang jeg bruger drush-kommanden (som jeg ikke har brugt andet end to gange – til at tjekke version (drush 5.8 i øvrigt) og til blot at skriv drush og få en liste af alle drush-kommandoer.

Så langt så godt (tror jeg nok). Burde jeg også installere Git nu jeg i gang?

phpMyAdmin på Lucy

Min stolthed har ellers forbudt mig at installere phpMyAdmin på nogen af mine servere nogensinde. Jeg havde jo ikke brug for det, alle mine sql forespørgsler foregår direkte i terminalen.

Nu kastede jeg alligevel håndklædet i ringen . og udelukkende fordi jeg var for hurtig, da jeg var inde og lure på 13 Useful WordPress SQL Queries You Wish You Knew Earlier  – egentlig fordi jeg havde søgt på noget helt tredje, men så fangede det mig alligevel det der med hvordan man skifter URL- og sideadresse på sin wordpresslog, for det er da fandens som det er besværligt med adresser spredt ud over hele databasen, så man ikke blot kan flytte og ændre et navn et enkelt sted.

Og i stedet for først at læse selve artiklen og se at der netop blot skulle køres nogle sql queries, som jeg lige så godt kunne køre i min terminal, installerede jeg i stedet for phpMyAdmin. Som jeg egentlig ikke er sikker på om jeg vil bruge alligevel. Hvornår lærer jeg det?

Måske er der nogle fordele jeg endnu ikke har fået øje på? Eller ender jeg bare som enhver anden interface fanatiker der ikke kan nøjes med tekst?

Log af installation (note to self):

  1. sudo apt-get install phpmyadmin – vælg apache2 .. nej til det der autoconfigure (måske en fejl? Ville ikke risikere noget autobøvl og at få overskrevet ting igen)
  2. sudo jed /etc/phpmyadmin/config.inc.php – find $cfg['Servers'][$i]['host'] = ‘db_server’ – ændret db_server til serverens IP adresse
  3. sudo jed /etc/apache2/apache2.conf – tilføjet nederst: Include /etc/phpmyadmin/apache.conf
  4. sudo /etc/init.d/apache2 restart

Ligner servere normalt deres ejere?

Jeg har to servere. Eller rettere, vi – Lenka og Lenka – har to servere (ikke at forveksle med serbere). De hedder Lucy og Umbra, opkaldt efter lys og skygge.

Oprindeligt havde jeg kun Lucy og Lucy havde ikke engang noget navn. Hun – eller det var nok snarere en den – var der bare. Og der kørte primært morsverden.dk – og så mine 21 andre domæner, som dog stort set alle var mindre væsentlige i den forbindelse. Men morsverden.dk – det skal køre, for ellers har jeg 200 kvinder på nakken.

Så der hyggede Lucy uden navn sig fint og alle var glade. Indtil Lenka (hende den anden) forsøgte at installere Zend Guard Optimizer for at få en app til at køre og endte i stedet for med at reinstallere hele sin apache-opsætning med en Zend server.

Det siger måske ikke så meget sådan lige nu og her, men lad os bare underdrive og sige at jeg var pænt desperat da jeg fandt ud af at ingen af mine sider virkede og at der i stedet dukkede en fin side med noget “welcome to zend server”. I desperation forsøgte jeg at redde verden, men efter et par timers koldsved og tiggen universet om hjælp måtte jeg ty til hjælp hos en af mine nørdvenner, som reinstallerede apache og fiksede verden for mig. Han var den dag den ultimative helt, og jeg skylder ham stadig en hulens masse øl (den ene er gemt et sted derhjemme – indtil videre har husaben ikke fundet den, men det er ikke til at vide hvor længe det varer).

Fra den dag besluttede jeg at det nok ville være en god idé at have en ekstra server jeg kunne rode med, uden at rode direkte på den server hvor det vigtige kørte. En live- og en testserver (mine fingre VIL skrive serber). Derudover viste det sig at jeg skulle reinstallere serveren for at kunne få support af hosteurope, da min installation af Zend serveren vist havde halvt afinstalleret deres plesk-halløj, som jeg alligevel ikke brugte, men nu var systemet ustabilt. Eller noget og det der.

Det varede ikke længe før Umbra kom til. Umbra havde så heller ikke noget navn, men med to servere synes jeg næsten ikke at jeg kunne være bekendt ikke at døbe dem noget. Jovist, de havde da en IP adresse hver, ligesom vi andre har et cpr-nummer, men det er jo ikke “hyggeligt”. Og hvis der er noget serveradministration skal være, så er det da “hyggeligt”, ikke sandt?

Derfor: Lucy skulle være live-server og Umbra skulle være test-server. Lys og skygge. At det så ikke helt blev sådan er en helt anden historie, som jeg måske eller måske ikke vender tilbage til.

Men det bringer mig til hovedspørgsmålet: minder servere mon generelt lidt om deres ejere? Lidt ligesom hunde? Eller er det bare her? Jeg tror at Lucy er Lenkas og Umbra er Lenkas. Lys og skygge, som så naturligvis ikke helt er det når det kommer til stykket. De er jo heller ikke så gamle endnu, og lidt ligesom legesyge hundehvalpe roder de lidt rundt og jagter hinandens hale. En dag skal de nok blive trofaste vagthunde, der kender deres plads (hvis de får en ny ejer måske).

FTP på Lucy

Note to self:

FTP-server skal køre og der skal ændres et par indstillinger for at bl.a. WordPress kan FTP til server så man nemt kan installere dimser uden at skulle dimse for meget.

Ændringer på Lucy (kører pt med ubuntu 10):

  1. sudo apt-get install vsftpd
  2. sudo jed /etc/vsftpd.conf
  3. anonymous_user_enable=YES (var NO før)
  4. write_enable=YES (var udkommenteret før)
  5. sudo /etc/init.d/vsftpd restart

Og så kan man atter dimse løs.