Anarki-eksperimentet, dag 0

Jeg har i dag oprettet et temmelig anarkistisk forum på detfrierum.dk. Alle kan frit registrere sig og blive administrator af forum. Ja, jeg har lavet enkelte restriktioner, så man bl.a. ikke kan ændre systemets hovedopsætning, slette log-filer eller tilgå databasen for at køre sql queries. Men ellers … man kan: tilføje, ændre og slette i: fora, indlæg, medlemmer … der hersker anarki – og måske ansvar?

Det ser vi. Dette er dag 0 på detfrierum.dk – for jeg er ikke færdig endnu. I morgen slipper jeg den ud i offentligheden (sammen med denne log, som også får fødselsdag samme dag, hurra).

Vil forummet ligge dødt hen pga. manglen af fælles emne? Vil det blive styret af de mere teknisk begavede som kan finde ud af de tekniske muligheder? Vil det mulighederne blive udnyttet – negativt? Positivt? Eller slet ikke?

Vil ansvaret måske råde og herske over kaos? Alt hvad der sker på forummet vil blive logget. Og alle har adgang til logs. Der er ingen regler, men der vil måske altid være de uskrevne? Man sletter da ikke hinandens indlæg eller retter i navnene? Eller? Hvad sker der når man “må” – eller rettere sagt “kan” – alt? Men ens adfærd er synlig for alle?

Vil der danne sig en naturlig struktur og hierarki? Vil selvstyre være forsøgt at blive overrulet og styret? Hvad med grupperinger? Mobning? Magtmisbrug? Er det alle mod alle eller alle med alle? Nogen med og mod nogen? Vil forummet overleve i medgang og i modgang? Eller vil døden den skille? Eller … stilhed?

Følg med på kanalen, hvor jeg vil logge forløbet i eksperimentet. Dette er dag 0.