Tabeller og visning af frugt- og grønt

I går og i nat fik jeg endelig atter kigget lidt mere på frugt- og grøntprojektet. Det er ikke kommet over på sundere.nu endnu, da jeg hellere vil koncentrere mig om selve databasen og funktionerne isoleret set – placeringen og sammenhængen mellem andre systemer er knap så vigtig pt.

Databasen og tilføjelser

For at opsummere, så er der tre mest relevante tabeller i den downloadede fødevaredatabase:

  • FoodInfo: indeholder id, navn og fødevaregruppe for en fødevar, fx “banan, rå”, gruppe 6.
  • CompName: indeholder id, navn og enhedsbetegnelse for et komponent, fx energi i kj, næring såsom protein og kulhydrat i g, vitamin/mineral i mg eller andet.
  • Nutrients: relationstabellen mellem FoodiInfo og CompName, som angiver værdien af et komponent i en fødevare. Der findes en bestloc-værdi som lader til at være den der tages udgangspunkt i og derudover en median, en minimum- og en maximum-værdi. Det lader gerne til at der enten er målt en median eller en minimum/maximum for hver fødevare og komponent.
  • Classif: indeholder betegnelserne for alle fødevarergrupper og subgrupper, fx gruppe 6 som er frugter og har subgrupper som kernefrugt (10), sydfrugt (40) m.m.

Jeg har tilføjet et par felter til tabellerne indtil videre:

  • Både FoodInfo og CompName har fået et active-felt, der enten kan være 0 eller 1 og som indikerer om jeg vil have denne fødevare eller dette komponent skrevet ud på listen. Fx er der nogle værdier jeg pt ikke behøver at få vist, såsom indeholdet af aske eller alkohol (i en frugt/grøntsag?). Og der kan være fødevarer inden for kategorien, som jeg ikke synes er så relevante og derfor hellere vil flage ud.
  • FoodInfo har fået værdien color som vil angive den farvegruppe en frugt/grøntsag kan kategorieseres under. Denne skal både være ment til en mere visuel opdeling (især for børn), men også fordi bestemte farver ofte udspringer af at der er mere af bestemte vitaminer i. Det kan være en god måde at spise varieret på, ved at gå efter forskellige farvegrupper. Farverne skal ikke blot skrives, men også vises.

Jeg overvejer lidt om farvegrupperne burde have en tabel for sig, hvor jeg bl.a. kunne notere egenskaber og farven dermed hellere skal være angivet med en henvisnings-ID i tabellen FoodInfo.

Derudover kommer der også et felt der skal henvise til et billede. Jeg skal lige overveje om dette billede skal være gemt som en fil og blot have en henvisning i tabellen eller om selve billedet rent faktisk skal uploades og gemmes i selve databasen. Mere om overvejelserne senere.

Opdeling og visning af oversigten + grafisk visning på todo

Oprindeligt havde jeg lavet en fælles udskrift af både frugter og grøntsager, som man så evt. kunne sortere og søge i. Derefter opdelte jeg alligevel listen så frugter og grøntsager kom for sig. Vitaminer/mineraler står også for sig i en anden liste.

I går delte jeg yderligere op, da jeg opdagede at der under frugter også fandtes nødder og at der under grøntsager også fandtes bælgfrugter (linser/bønner). Egentlig vil jeg ikke have disse underkategorier med i projektet, men i stedet for at gøre dem inaktive har jeg sat dem i en liste for sig, og overvejer om de skal med.

Jeg har sat en begyndende visning af en frugt op. Her kan man se alt indholdet af vitaminer og mineraler. Pt er det lidt dødsygt og uoverskueligt at kigge på, da selve tallene er uden sammenhæng og svære at forholde sig til.

Jeg vil gerne have lavet en grafisk visning af tallene og gerne en mulighed for at sammenligne. Har kigget lidt på muligheder og efter at have forkastet jqGrid som det ikke lykkedes mig at få til at virke, har jeg hentet jpgraph i stedet. Så er der lidt at arbejde med.

Mere todo: Søgning og filtrering

Derudover vil jeg have lavet en mulighed for at søge og filtrere efter egenskaber som: flest kostfibre, mindst sukker, mest af et eller andet vitamin – både pr gram men også pr “alm. portion”? Kræver at der så kan komme en definition på “en alm. portion” for hver fødevare.

Derudover skal der være mulighed for at krydse flere fødevarer af og sammenligne på en graf.

I selve oversigten over frugter og grøntsager vil jeg egentlig stadig have listet de vitaminer/mineraler der er “meget” af, så den del skal jeg også have kigget på.

Endnu mere todo: Egenskaber/superheltekræfter

Og så mangler hele tabellen med egenskaber, som jeg skal have opbygget fra bunden og som kan relateres til vitaminerne. Egenskaber kan fx være “bedre syn”, “stærkere knogler”, “hurtigere regenerering”, osv – det skal kunne bruges som motiverende for både børn og voksne og fx gerne relateres til “superhektekræfter” (for børn og barnlige sjæle). Eller måske som i et spil, hvor man kan få ekstra styrke, karisma eller udholdenhed ved at spise mere af en bestemt vitamin>frugt.