ADT, lidt undren og lidt rettelser

En dag i databasens tegn og lidt ekstra til oversigten på nomango.dk – både til vitamin-oversigten samt visning af en frugt/en grøntsag.

ADT – Anbefalet Daglig Tilførsel
Jeg har tilføjet to felter i compname (tabellen med næringsstoffer / vitaminer / mineraler): ADT og ADTkids, som står for Anbefalet Daglig Tilførsel – for hhv. voksne (og børn over 11 år) og børn (under 10 år).

Indhold i ADT tilføjet fra foreløbig kilde: apoteket.dk

Overvejer dog at have forskellige kolonner for anbefalingerne for hhv. mænd og kvinder som også kan være forskellige.

Og så er det lige gået op for mig, at der jo også anbefales forskelligt i forhold til andre lande. Men nu holder jeg mig til DK, da det er en database lavet for den danske befolkning.

ADT – tilførsel udover kost eller inkl det man spiser?
Nå ja, og så undrer jeg mig pludselig over en ting: ADT står for det officielt Anbefalede Daglige Tilførselsværdi. Men vil det så sige at det ikke dækker over det anbefalede samlede indtag af disse vitaminer dagligt? At det svarer til hvad der anbefales som tilførsel udover ens madindtag? (det virker jo underligt, for der er vel milevidt forskel på hvad man indtager med kosten afhængig af vaner?)

Eller betyder det bare ADT som anbefalet tilskud udover hvad kroppen selv genererer (nogle stoffer genererer den jo selv, andre skal tilføres med kost). Det sidste ville nok give mening, men vil være helt sikker. Jeg vil jo gerne i min oversigt have hvor meget kroppen har brug for at få tilført i alt og da netop især gennem kosten.

Jeg har spurgt google om den konkrete betydning af ADT og hvordan det er fundet frem til, men synes endnu ikke at jeg har fundet noget ordentligt svar (har heller ikke søgt så grundigt).

Fandt det her: skab-din-egen-sundhed – her bliver ADT skældt lidt ud og der står lidt om ODA, som står for Optimal Daglig Anbefaling. Men dette er ikke taget i brug på trods af – i følge artiklen – at det er fremkommet vha. langt mere omfattende kliniske forsøg end ADT. Jeg aner som sædvanligt intet.

Men savner nogle flere udtalelser og især fra videnskabelig kant. Og et mere egentlig svar på mit specifikke spørgsmål.

Ændringer i visning af enkelte vitaminer (+ lidt bla om tryptofan)

  • gjort tryptofan synligt på listen – Tryptophan omdannes til (bl.a.) serotonin i kroppen. Serotonin er det signalstof i hjernen der skaber ophøjet følelse (bruges bl.a. i lykkepiller). Tryptofan er underbetegnelse for B2-vitaminet som dækker over denne + niancin (som også dannes af tryprofan i kroppen). OBS: en detalje jeg lige blev gjort opmærksom på er at processen med tryprofan der omdannes til serotonin er afhængig af kulhydrater . En lidt vigtig detalje når man fx pludselig befinder sig i mystisk dårligt humør i sin ren-protein-kur … (dog er det bestemte proteiner der så får serotonin til at binde sig)
  • gjort cholesterol synligt – relevant ikke at få for meget af for nogle
  • gjort transfedtsyrer, total – ditto.

Jeg har til gengæld gjort andre felter inaktive, især dem hvor det var et hovedvitamin der var delt op i mindre bestanddele som jeg nok bare endnu ikke har forstået grundlaget for – såsom beta-karoten samt retinol (A-vitamin), D2 og D3-vitamin, alfa-tokoferol (E) samt andre.

Kom gerne med kommentarer og rettelser.

A-vitamin og RE og B-vitamin/Niacin og NE
Har lært at RE står for retinol-ækvivalens. Dvs 1 mikrog af retinol er = 1 RE – eller 6 mikrog af beta-karoten (som vist omdannes til retinol/A-vitamin i kroppen).

NE står tilsvarende for Niacin-ækvivalens.

Arbejder fortsat på visningen, og vender snart tilbage til todo’en med grafiske visninger.